ALL STATES SUBEB AND TESCOM SCREENING PRACTICE QUESTIONS AND ANSWERS (2022)

1.000,00

Description

Question 1: Nigeria’s current president Answer: Muhammadu Buhari
Question 2: Current vice president Answer: Prof. Yemi Osinbajo
Question 6: Who formed the first political party in Nigeria? Answer: Herbert Macaulay
Question 7: What was the first political party in Nigeria? Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)
Question 8: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent? Answer: Strength
Question 9: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent? Answer: Dignity
Question 10: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for? Answer: Nigerian’s fertile
soil
Question 11: What does the white colour in Nigerian flag stand for? Answer: Peace
Question 12: What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria
Question 13: Nigeria is divided into how many geopolitical zones? Answer: Six (6) geopolitical zones
Question 14: What was the first capital city in Nigeria Answer: Calabar
Question 15: Capital of Nigeria Answer: Abuja
Question: Who is the current Nigerian Deputy Senate president? Answer: Obarisi Ovie Omo-Agege
Question 16: What is the name of Nigerian senior national team in football (men team)? Answer: Super Eagles
Question 17: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup : 1985, 1993, 2007, 2013
Question 18: Who was the first female vice chancellor in Nigerian university? Answer: Grace Alele Williams
Question 19: Who gave Nigeria her name? Answer: Flora Shaw (Lady Lugard)
Question 20: Who designed the Nigerian flag? Answer: Michael Taiwo Akinkunmi
Question 21: Who was the first man to buy a car in Nigeria? Answer: Bob Jensen
Question 22: Who was the first woman to buy a car in Nigeria? Answer: Funmilayo Ransome Kuti
Question 23: Which was the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959
Question 24: When was Nigeria formed? Answer: 1914
Question 25: Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State
Question 26: Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate? Answer: Wole Soyinka
Question 27: Who is the Nigerian current speaker of House of the Representatives? Answer: Femi Gbajabiamila
Question 28: What is the premier university in Nigeria? Answer: University of Ibadan
Question 29: Who is the minister for education in Nigeria? Answer: Adamu Adamu
Question 31: When did Nigeria have her independent? Answer: 1st October 1960
Question 32: When Nigeria did become a republic? Answer: 1st October 1963
Question 33: When was the first military coup carried out in Nigeria? Answer: 1966
Question 34: How many local Government do we have in Nigeria? Answer: 774

0Shares